Uczniowie naszej szkoły przystąpili do ogólnopolskiego projektu „Natalka i Antek w świecie wielkiej matematyki”, którego głównym celem jest zaprzyjaźnienie dzieci z matematyką i budowanie świadomości, że jest ona obecna we wszystkich dziedzinach życia. Głowni bohaterowie - Natalka i Antek zachęcą dzieci do poznawania matematyki poprzez wykonywanie zadań, ale nie tych z podręcznika.

Projekt składa się z czterech pojedynczych modułów, a każdy z nich dotyczy zastosowania matematyki w innych dziedzinach życia. Uczniowie będą starali się znaleźć odpowiedzi na wiele pytań, między innymi - jak matematyka może przydać się w kuchni, sprawdzą, czy architekci korzystają z kalkulatorów i czy za pieniądze ze skarbonki można kupić cały sklep.
Projekt jest zgodny z podstawą programową oraz kierunkami polityki oświatowej państwa na rok szkolny 2021/2022.
Podczas pierwszych zajęć wykonaliśmy zadania ujęte w pierwszym module – „Matematyka w kuchni”. Głównym zadaniem było przygotowanie gofrów z wykorzystaniem umiejętności liczenia, dzielenia, ważenia i odmierzania składników. W kuchni i gotowaniu umiejętności matematyczne oraz umiejętność czytania ze zrozumieniem są podstawową wartością. Realizacja przepisu wiąże się z umiejętnością odmierzania, ważenia, liczenia, znajomością miar i wartości, takich jak ćwierć, połowa. Precyzja w realizacji przepisu gwarantuje właściwy efekt.
Z niecierpliwością czekamy na kolejne spotkanie, podczas którego zmierzymy się z przepisem na… sałatkę owocową polecaną przez tytułowego bohatera książki „Przepyszne opowiadania i przepisy Tappiego”.

Dorota Żachowska

20220208 15383020220208 175744Arkadiusz Majwski Filip Więcierzewski Eliza Więcierzewska i Dawid Czamara uczą się ważyćArkadiusz Majwski Filip Więcierzewski Eliza Więcierzewska Patryk Marczak i Dawid Czamara podczas zajęćArkadiusz Majwski Filip Więcierzewski Eliza Więcierzewska Patryk Marczak i Dawid Czamara przygotowują ciasto na gofryArkadiusz Majwski Filip Więcierzewski Eliza Więcierzewska Patryk Marczak i Dawid Czamara przygotowują gofryArkadiusz Majwski Filip Więcierzewski Eliza Więcierzewska Patryk Marczak i Dawid Czamara uczą się korzystać z wagiArkadiusz Majwski Filip Więcierzewski Eliza Więcierzewska Patryk Marczak i Dawid Czamara uczą się korzystać z wagi kuchennejArkadiusz Majwski Filip Więcierzewski Eliza Więcierzewska Patryk Marczak i Dawid Czamara uzupełniają kartę pracyBartosz Przychodzień Filip Więcierzewski Eliza Więcierzewska Patryk Marczak i Dawid CzamaraEliza Więcierzewska Patryk Marczak Bartosz Przychodzień i Dawid Czamara mieszają ciasto na gofryFilip Więcierzewski Eliza Więcierzewska Patryk Marczak i Dawid Czamara podczas pieczenia gofrówFilip Więcierzewski Eliza Więcierzewska Patryk Marczak i Dawid Czamara podczas zajęćFilip Więcierzewski i Arkadiusz Majewski podczas zajęćPtryk Marczak uczy się korzystać z wagi