Aktualności

Mikołajkowe prezenty dla zwierząt

     6 grudnia 2018 r. uczniowie z  klas I- II SP ZT, III a Gim. ZT i III Gim. ZT w ramach projektu edukacyjnego „Zwierzęta czują!- pomoc czworonogom w przetrwaniu zimnych dni” wybrali się do ogrodu zoologicznego, aby przekazać zebraną karmę i akcesoria dla psów i kotów.

      Bardzo dziękujemy wszystkim za pomoc w zbieraniu karmy.

 

zobacz  zdjęcia

Monika Kołodziejczak

 

Mistrzostwa Ośrodka w warcabach klasycznych - 2018

W listopadzie w Ośrodku odbywał się coroczny turniej o mistrzostwo w warcabach klasycznych.

 

Więcej…

Regulamin konkursu „Czekolada w kuchni”

REGULAMIN WOJEWÓDZKIEGO  KONKURSU  SZTUKI KULINARNEJ

                    „Czekolada w kuchni”

Zaproszenie

Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Braniewie

Ma przyjemność zaprosić  do wzięcia udziału

W Wojewódzkim Konkursie Sztuki Kulinarnej

„Czekolada w kuchni”

 

 

Konkurs odbędzie się dnia

15 marca 2018 roku

O godz 9,00 w SOSW w Braniewie

Przy ul. Moniuszki 22E

14-500 Braniewo

 

Prosimy o zapoznanie się z regulaminen konkursu oraz zgoszenie uczestnictwa szkoły na podanym formularzu

Zgłoszenia należy dokonać do dnia 25.02.2018r na adres:

Specjalny Ośrodek Szkolno –Wychowawczy w Braniewie

Ul. Moniuszki 22E, 14-500 Braniewo lub mailem:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

W celu uzyskania dodatkowych informacji proszę o kontakt z organizatorem:

Monika Kowiako  tel. kontaktowy 510 459 229 lub 055 6208300

 

REGULAMIN WOJEWÓDZKIEGO  KONKURSU  SZTUKI KULINARNEJ

 „Czekolada w kuchni”

 

Przekazując wiedzę o zdrowym stylu życia w rozmowach, pogadankach, ukazujemy przykłady  

z  życia, literatury, filmów. Skłaniamy uczniów do rozważań na temat zachowań służących

zdrowiu. O tym jak ważne jest dla naszego zdrowia racjonalne odżywianie uczymy naszych

uczniów od najmłodszych klas.

 

Uczniowie przygotowując różne potrawy na zajęciach z gospodarstwa domowego czy

technologii są bardzo zadowolone z efektów swojej pracy, ale najbardziej cieszy je możliwość

samodzielnego tworzenia danej potrawy: smakowania, mieszania, lepienia, obserwacji łączenia

się składników, czego często nie mogą doświadczyć w domu ze względu na to, iż w domu

rodzice często izolują je przed eksperymentowaniem w kuchni.

Dlatego też aby  młodzież  mogła wykazać się swoim talentem i umiejętnościami, pochwalić się

efektami swojej pracy rodzicom oraz znajomym przygotowaliśmy konkurs pod hasłem:

 

„CZEKOLADA W KUCHNI”

Organizatorzy:

SPECJALNY OŚRODEK SZKOLNO-WYCHOWAWCZY W BRANIEWIE

1.       Monika Kowiako

2.       Aleksandra Orysiak

3.       Marzena Sieniawska

4.       Aleksandra Martyńska

Termin:  i miejsce konkursu:

Konkurs odbędzie się  dnia 15.03.2018r. ( Czwartek) o godz. 9,00 w  SOSW przy ul. Moniuszki 22E w Braniewie.

  1. Zasady konkursu.
  2. Cele konkursu.
  3. Wykorzystanie efektów konkursu.

Ad. A. Zasady konkursu:

  1. Konkurs jest przeznaczony dla uczniów  zasadniczej szkoły zawodowej oraz przysposabiającej do pracy.
  2. Liczba uczestników -grupy trzyosobowe.
  3. Uczniowie biorący udział w konkursie:

-          znają   potrawy najczęściej przygotowywane z dodatkiem czekolady,

-           potrafią przygotować  samodzielnie według przepisu dowolną  potrawę z czekoladą,

-          potrafią współpracować w grupie,

-          przestrzegają podstawowych zasad higieny,

-          zaprezentują  produkt komisji konkursowej;

  1. Każda grupa powinna przywieźć produkty  na wcześniej zgłoszoną do konkursu potrawę  i dowolną techniką wykona zaplanowane danie z zachowaniem zasad higieny.
  2.  Trzy najlepsze grupy ze szkoły zawodowej oraz trzy najlepsze ze szkoły przysposabiającej do pracy, które przygotują najsmaczniejsze dania i estetycznie je zaprezentują  otrzymają nagrody rzeczowe i dyplomy.
  3. Zgłoszenia drużyny  należy dokonać do 25  lutego 2018r.

 

Ad. B. Cele konkursu:

  1. Wzbogacenie wiedzy z zakresu zastosowania czekolady w kuchni.
  2. Propagowanie zdrowego stylu życia.
  3. Doskonalenie umiejętności manualnych.
  4. Organizowanie i porządkowanie stanowiska pracy  oraz umiejętność funkcjonowania w grupie.

Ad. C. Wykorzystanie efektów konkursu:

  1. Omówienie przebiegu i wyników  konkursowych następuje na lekcjach z gospodarstwa domowego i technologii gastronomii dzięki czemu inni uczniowie mają szansę zdobyć wiedzę na temat produkcji technologicznej przygotowywanych przysmaków oraz historii tych potraw.
  2. Innym sposobem może być prezentacja wygranej potrawy na forum klasy przez wspólne przygotowanie takiego dania  i omówienie jego walorów smakowych.

 Nagrody

  1. Trzy najlepsze grupy ze szkoły zawodowej oraz trzy najlepsze ze szkoły przysposabiającej do pracy, które przygotują najsmaczniejsze dania i estetycznie je zaprezentują  otrzymają puchary, nagrody rzeczowe i dyplomy.
  2. Wszyscy uczestnicy konkursu zostaną nagrodzeni
  3. Każdy opiekun otrzyma podziękowanie za przygotowanie uczniów do konkursu.

Organizatorzy zapewniają słodki poczęstunek i napoje dla wszystkich uczestników konkursu.  Wojewódzki Konkurs Sztuki Kulinarnej  jest objęty patronatem Starostwa Powiatowego w Braniewie.                        

                                                                     W imieniu organizatorów

                                                                            Monika Kowiako