Drukuj
Kategoria: Lekcje zdalne

20 maja obchodzony jest – ustanowiony przez ONZ – Światowy Dzień Pszczół.

jest doskonałą okazją do podkreślenia znaczenia pszczół dla środowiska naturalnego, rolnictwa i człowieka. Pszczoły miodne zbierając nektar i pyłek kwiatów, który jest ich pożywieniem, jednocześnie zapylają rośliny owadopylne.

Pszczoła miodna wytwarza cenne produkty pszczele tj. miód, wosk, pierzgę, propolis, mleczko i jad pszczeli, które dbają o nasze zdrowie.

 

Co jeszcze im zawdzięczamy? Poranna kawa, dżem malinowy, herbata z cytryną, sok jabłkowy, jabłecznik, lody truskawkowe, a nawet kapuśniak, ogórkowa czy grochówka, to wszystko możesz mieć dzięki pracy pszczół.

W ostatnich latach coraz więcej organizacji ekologicznych zwraca uwagę na zagrożenia, które powodują ginięcie owadów zapylających, między innymi: zmiana klimatu, opryski chemiczne roślin, koszenie trawników itp. Wyginięcie pszczół miałoby trudne do oszacowania konsekwencje dla ludzi i środowiska przyrodniczego Ziemi.

Sytuacja jest dramatyczna, a pszczoły pilnie potrzebują naszej pomocy. Ty też możesz im pomóc!

Nasi uczniowie uczcili ten dzień wykonując prace plastyczne pt. Owady.

 

Marzena Sieniawska