Dzięki współpracy Dyrektor SOSW z Braniewie- Pani Dorocie Wiśniewskiej i Stowarzyszeniu Oligare, wybrani uczniowie wszystkich klas branżowej szkoły mogli uczestniczyć w 24 godzinnym kursie: Małej gastronomii oraz kursie na wózki paletowe elektryczne zorganizowanym na terenie naszej placówki przez firmę EUR consulting Sp. z.o.o. oddział w Elblągu.

Kurs adresowany był do uczniów, którzy swoją przyszłość planują związać z zawodem pomocy kuchennej oraz magazyniera, a nie mają w tym zakresie żadnej wiedzy. Dzięki niemu mogli zdobyć dodatkowe informacje na temat etyki zawodowej, w przypadku pomocy kuchennej także odpowiedniego przygotowania stanowiska pracy, zastawy kuchennej, stołowej i pozostałych sprzętów oraz przygotowania w odpowiedni sposób składników na podstawowe potrawy oraz ich porcjowania i dekorowania. Każdy Uczestnik otrzymał również wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy oraz zabezpieczania potraw i surowców przed zepsuciem się.
Kurs w głównej mierze odbywał się za pomocą ćwiczeń praktycznych na bazie świeżych warzyw, owoców oraz pozostałych artykułów spożywczych przy użyciu specjalistycznego sprzętu do pracy przy barze i w restauracji.
Z kolei przyszły magazynier zdobył wiedzę o przyjmowaniu, składowaniu i wydawaniu towarów, działaniu w myśl ustalonych instrukcji i z zachowaniem wymaganych norm a także praktyczne umiejętności obsługi sprzętu, którym będzie dysponował w pracy.
Prowadzącą kursu była Pani Barbara Kędzia, która od lat z zaangażowaniem prowadzi tego typu kursy i szkolenia oraz Pan Marcin Iwaszkiewicz.
Uczestnicy kursu otrzymali certyfikaty, które wręczymy uroczyście na zakończenie roku szkolnego 2022/2023.

kwalifikacje 1kwalifikacje 2kwalifikacje 3kwalifikacje 4kwalifikacje 5kwalifikacje 6kwalifikacje 7kwalifikacje 8kwalifikacje 9kwalifikacje 10kwalifikacje 11kwalifikacje 12kwalifikacje 13kwalifikacje 14kwalifikacje 15kwalifikacje 16kwalifikacje 17