Podczas realizacji kolejnego etapu projektu „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” staraliśmy się dowiedzieć, skąd biorą się pyszne warzywa i owoce. Poznaliśmy budowę roślin i funkcje poszczególnych ich części oraz cykl rozwojowy, począwszy od nasiona po wydanie owoców. I to właśnie nasiona zainteresowały nas najbardziej – małe, duże, twarde, miękkie, jasne, ciemne, gładkie ...

Przyjrzeliśmy się im bardzo dokładnie Nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego, jak wiele nasion codziennie zjadamy! Podczas warsztatów posialiśmy bazylię, szczypiorek, tymianek i rzeżuchę, z których część została w bibliotece, a część znalazła swoje miejsce na parapetach w domach małych ogrodników.

Dorota Żachowska

1. Jakub Kwiatkowski i Szymon Rynkun z doniczkamiAlan Skarbek podczas pracyAleksandra Remiszewska maluje doniczkęDominik Klimkiewicz ogląda nasiona przez lupęDominik Klimkiewicz z posianymi ziołamiFilip Wiśniewski z posianymi ziołamiIMG 20210316 174326IMG 20210316 174342IMG 20210324 133219IMG 20210324 141600Jan Wincenciak podlewa ziołaNataniel Opanowicz maluje doniczkęPatryk Koszela i Dominik Klimkiewicz z wykonanym plakatemPatryk Koszela podlewa posiane ziołaPatryk Marczak i Filip Wiśniewski podczas pracyPatryk Marczak i Filip Wiśniewski podczas siania ziółSebastian Skarbek podczas pracySebastian Skarbek podlewa posiane ziołaSzymon Rynkun i Aleksandra Remiszewska oglądają nasionaSzymon Rynkun i Aleksandra Remiszewska oglądają nasiona smallSzymon Rynkun i Aleksandra Remiszewska sieją ziołaSzymon Rynkun i Jakub Kwiatkowski malują doniczkiUczniowie klasy drugiej podczas pracyUczniowie klasy trzeciej podczas siania ziółUczniowie klasy trzeciej prezentują doniczki z posianymi ziołami