W ramach innowacji pedagogicznej uczniowie z klasy II i III a Przysposabiającej do Pracy razem z wychowawcami wybrali się 25 kwietnia do sklepów spożywczych, żeby zapoznać się z asortymentem na półkach ze zdrową żywnością. Wiedzą już, co znaczą produkty BIO i EKO. Mogli również sprawdzić ceny w czytniku.
26 kwietnia uczestniczyli w zajęciach ,,Dieta na energię i witalność. Co jeść, aby mieć więcej siły?”. Gościem podczas zajęć była Pani Lucyna Iwaszko, która jest trenerem odżywiania. Pani Lucyna szczegółowo omówiła temat spotkania oraz zachęciła do wspólnego przygotowania pysznego i zdrowego śniadania, którym jest owsianka z owocami.
27 kwietnia podczas następnych zajęć gościem była nasza Pani psycholog Justyna Wróblewska-Trapiszczonek, która przeprowadziła zajęcia dotyczące asertywności ,,Trudna sztuka odmawiania sobie fast-foodów”. Asertywność to umiejętność, którą nabywa się z czasem, i która niesie ze sobą wiele korzyści. Asertywności można się nauczyć, jest to jednak proces wymagający wysiłku i konsekwencji.
Monika Kołodziejczak